Uniongelmat, väsymys ja vertaistuen voima

10.01.2023

Tunnethan jo verkossa tapahtuvan unettomuuden vertaistuen? Yhdistyksemme kevään suljettu vertaistapaamisten ryhmä, Unitupa verkossa työikäisille, alkaa 02.02. Lue lisää... 

Tässä artikkelissa Suomen Unettomien puheenjohtaja ja väsymyksen hallinnan ammattilainen Päivi Saarijärvi kirjoittaa alla vertaistuen mahdollisuuksia, kun olet uneton Suomessa. Tekstissä lainausta jäsenlehtemme Uniuutisten 1/2020 artikkelista vertaistapaamisista.


Miten vertaistuki voi auttaa

Kaikilla meillä on kokemusta siitä, että välillä unesta voi herätä useita kertoja yössä tai herätessä vaan tuntuu, ettei ole palautunut tarpeeksi. Tiedämme paljon unesta, joten me  yleensä osaamme myös miettiä onko jokin tiedossamme oleva syy mahdolliseen unettomuuteen. Jokainen meistä valvoo välillä myös niin, ettei tiedosta lainkaan, mikä valvottaa. Liekö kuukauden aika, kuun asento tai jokin, jota emme ole havainneet päivässämme.

Väsyneenä tai unettomuuteen pitkään keinoja turhaan hakeneena voi tulla olo, että oma tilanne on ihan mahdoton ja ajatus jonkin uuden aloittamisesta tuntuu vaikealta. Kun omasta tilanteesta sitten avautuu ihmisille, jotka ovat samassa tilanteessa tai ovat kokeneet jotain samantyyppistä, tapahtuu voimaantumista. Tavallaan oma väsymys ja siitä johtuva passiivisuus muuttuukin toiminnaksi ja osallistumiseksi.

Kun on riittävän samantyyppinen elämäntilanne, voi ymmärtää paremmin omaa oloaan ja tajuta, etten olekaan ainut, jolla on tällaista

Esimerkiksi unettomuuden vertaisryhmissä, joissa välillä toimin vapaaehtoisohjaajana, on jaettu ja vaihdettu tietoa erilaisista palveluista, tuista ja arkea helpottavista ratkaisuista. Parasta kuitenkin on aina ollut yhteisöllisyyden, ymmärryksen ja myötätunnon lisääntyminen kun asioista puhutaan luottamuksella samanlaisten kokemuksen jakaneiden kesken. Tavallaan itse koettu luovutetaan toisten käyttöön ja joku muu voi löytää siitä apua tai iloa synkäksi kokemaansa tilanteeseen. Oma elämä tulee "oikeutetuksi" yhteisössä ja ryhmissä voi syntyä jopa uusia ystävyyssuhteita.

Kun on riittävän samantyyppinen elämäntilanne, voi ymmärtää paremmin omaa oloaan ja tajuta, etten olekaan ainut, jolla on tällaista. Joku toinen kertoo, että on oppinut elämään esimerkiksi jonkin unihäiriön kanssa saatuaan siihen tiettyä apua ja nukkuu sekä jaksaa nyt hyvin. Ylipäätään suhtautuminen rauhallisemmin uneen tai unettomiin öihin lisääntyy. Käytännön asioiden ja tietojen jakaminen voi todella tukea uniongelmissa, kunhan kokemuksiin ei suhtauduta vertaillen, keskustelu on turvallista ja asiat jäävät henkilökohtaisiksi, eli niitä ei levitetä eteenpäin.

Uniliiton jäsenyhdistysten järjestämät Unituvat ovat esimerkki tällaisista vertaisryhmistä. Suomen Unettomat ry:n kevään suljettu Unitupa vertaisryhmä työikäisille verkossa alkaa 02.02. Imoittautuminen Uniliiton kalenterista tammikuun aikana. Sieltä löydät myös muut jäsenyhdistysten järjestämät vertaisryhmät:  https://www.uniliitto.fi/kalenteri/ . Sivustolta löydät myös paljon muutakin ilmaista uniapua!

Hyvien unien vuotta 2023 kaikille 

pj. Päivi Saarijärvi

Suomen Unettomat ry

Kuva: Augusto Ordónez, Pixabay